Skip to content

Geiten

Presentatie

Geiten kun je herkennen aan hun langere poten, sik en kleine puntige oren. Er zijn veel geitenrassen, met of zonder horens. Door hun horizontale pupillen hebben geiten (en schapen) een panoramisch zicht. Dit betekent dat ze alles om zich heen kunnen zien, niet alleen wat zich voor hen bevindt. Mensen hebben geiten gedomesticeerd om van hun melk kaas te maken. Ze worden ook geslacht om hun vlees te eten.

Organisatie

Geiten leven over het algemeen in kuddes, bestaande uit de bok (het mannetje), de geit (het vrouwtje) en de geitenlammetjes (het jong). Geiten kunnen zich voortplanten vanaf de leeftijd van 7 maanden. De dracht duurt vijf maanden min 5 dagen en aan het einde daarvan baart de geit één of meer jongen. Geiten komen nog steeds in het wild voor in bergachtige gebieden, hun oorspronkelijke leefgebied.

Voedsel

Geiten zijn planteneters, maar ze grazen niet zoals schapen of koeien. Ze gebruiken hun ultragevoelige mond om zorgvuldig de grassprieten, hooi of bladeren te selecteren die ze lekker vinden. Geiten zijn herkauwers. Eerst slikt hij zijn voedsel ruw door, dan braakt hij het weer uit als hij rustig kan kauwen - dit heet herkauwen. Daarna slikt hij het weer door en verteert het verder.

Wist je dat?

In de Middeleeuwen, voor de uitvinding van papier, werd geitenleer gebruikt om op te schrijven en stond het bekend als "perkament".

Kom de boerderij en de ganzen bezoeken

bezoeken